Bilgi ve İşbirliğiyle Başarının Sırlarını Keşfedin

Akaşik Kayıtlar ve Teolojik sorular (2025)

Genel Tanımlar Akaşik Kayıtlar, antik felsefi ve mistik geleneklerde evrenin hafızası olarak tanımlanan güçlü ve etkileyici bir kavramdır. “Akasa” terimi (bilinen tarihe göre) Sanskritçe bir kökene sahiptir ve “boşluk”, “uzay” ya da “eter” anlamına gelir. Akaşik Kayıtlar, bu boşluğun metafiziksel bir uzantısı olarak tasavvur edilir. …

Devamını oku

Sorular ve Cevaplar (5) (2024)

Giriş: Sorular ve Cevaplar Sorular ve cevaplar yazı dizimizin 5. bölümü ile devam ediyoruz. Bu bölüm ilk anlatım alanının son yazısı olacak ve bu yüzden de ele aldığım soruların ve bu soruların cevaplarının farklı beslenme kaynaklarını özellikle belirtmek istedim. Umarım keyif alırsınız. Sorular ve Cevaplar: …

Devamını oku

Meritokrasi, Plütokrasi ve Siyasi Sistemler (2024)

Giriş Plütokrasi ve Meritokrasi ilişkisini en temel haliyle kimseyi sıkmadan anlatmaya çalışacağım. Plütokrasi kavramının ne olduğunun bilinmediğini görüyorum ve bu beni çok üzüyor. Kitabını imzalayan üst düzey siyasetçilerin bu terimi ilk kez benden duyuyor olması ise inanılır gibi değil. Siyasete giriş bareminin olmadığı bir ülkede …

Devamını oku

Sorular ve Cevaplar (4) (2024)

Giriş: Şimdi’de mevcudiyet gücünü nasıl artırabiliriz? Sorular ve cevaplar serisi için uzun uzun kozmik konuşmalar yapmaya gerek yok, seriye devam ediyorum. Bu yazıları özellikle ses terapisi sınıfıma düzenli olarak katılım gösteren öğrencilerim için yazıyorum fakat doğal olarak herkesin kullanabileceği ve (bence) mutlaka uygulaması gereken bilgiler. …

Devamını oku

Algoritmik Yönetişim, Demokrasi ve Siyaset – 2 (2024)

Giriş Algoritmik Yönetişim, Demokrasi ve Siyaset yazımızın ikinci bölümü ile devam ediyoruz. Yazının ilk bölümünü bu linke klikleyerek okuyabilirsiniz: Yedinci Mihenk Taşı: Yapay Zekâ ile Vatandaş Katılımının ve Doğrudan Demokrasinin Güçlendirilmesi Doğrudan demokrasi fikri, tarih boyunca ideal bir yönetim modeli olarak sunulmuş ancak karmaşık toplumsal …

Devamını oku

Algoritmik Yönetişim, Demokrasi ve Siyaset – 1 (2024)

Giriş Algoritmik Yönetişim; demokrasi ve siyaseti yavaş yavaş eritmeye başladı ve gerçekliği yeniden inşa ediyor. Farkında mısınız? Hatta ben bu yazıyı yazarken kayar ekranıma bir bilgi düştü: Google Yeni Quantum Çipi Willow ile Devrim Yaptı.. evet kuantum çipleri de hayatımıza girmek üzere. Yapay zeka (Chat …

Devamını oku

Sorular ve Cevaplar (3. Bölüm) (2024)

Giriş. Sorular ve cevaplar yazı dizimizin 1. ve 2. bölümlerini bu bölümü okumadan önce mutlak okumanızı öneririm. Bu yazılara kolayca ulaşabilmeniz için yazıların bağlantılarını aşağıya bırakarak başlayalım. Şimdi sırayla bu haftanın 5 sorusunu ve cevabını ele alalım. 1. Zamansız bilinç nedir ve neden önemlidir? Zamansız …

Devamını oku

Sorular ve Cevaplar (2. Bölüm) (2024)

Sorular ve Cevaplar serisinin ilk bölümünü bu bağlantı üzerinden okumanızı özellikle önermekteyim. Terapi çalışmalarımda aldığım soruları birleştirerek sorularınıza kalıcı cevaplar vermeye devam ediyorum. Lafı uzatmadan başlayalım. Psikolojik korku gerçek bir tehlike mi içerir? Psikolojik korku, aslında somut veya ani bir tehlikeye dayanmaz. Bu korku, gelecekte …

Devamını oku

Siyasi Analitikten Yoksun Türkiye (2024)

Giriş Geleneksel Türk siyaset anlayışında partiler, genellikle geniş seçmen gruplarının genel eğilimlerine dayanarak politika oluşturur ve bu politikaları çeşitli iletişim araçları ile yaymaya çalışır. Ancak, son yıllarda bilgi teknolojilerindeki muazzam gelişim, siyasi süreçlerin köklü bir şekilde dönüşüm geçirmesine yol açtı. Türkiye’de ise bu gelişmelerin henüz …

Devamını oku

Müzik, Ses ve DNA (2024)

Giriş: Müzik Ses ve DNA’nın Bağları Müzik ve ses söz konusuysa aklıma hep gelen bir Nikola Teslasözü vardır: “Evrenin sırlarını keşfetmek istiyorsanız, enerji, frekans ve titreşim açısından düşünün.” Bu cümle hep içimi ürpertir. Bir an için hayal edin; evrenin temeli, devasa bir madde yığını değil …

Devamını oku

Sorular ve Cevaplar (1. Bölüm)

Giriş: Zihinsel Sessizlik ve Farkındalık Yolculuğu Sorular ve cevaplar.. Bir ses terapisti olarak, derslerim öncesi ve sonrasında pek çok farklı konudan sorular alıyorum. Bu sorular, sadece ses terapisiyle sınırlı kalmıyor; zihin, beden, ruh ve farkındalık üzerine de yoğunlaşıyor. Öğrencilerimin bu tür sorulara yönelmesi, farkındalığın ve …

Devamını oku

Kişilik Maskeleri ve Gerçek Kimliğiniz (2024)

Giriş: Neden Kişilik Maskelerinden Bahsediyoruz? Kişilik maskeleri ve gerçek kimliklerimiz ile ilgili bir makaleyi yazma nedenim, iş, sosyal ve özel yaşamımda sıkça gözlemlediğim bir eksiklik ve yanılgıyı dile getirme isteğimden kaynaklanıyor. Çoğu zaman, kişisel gelişim yöntemleri ya da kendini geliştirme teknikleri, tüm ruhsal ve zihinsel …

Devamını oku

İkigai ve Ötesi – Japon Duygu ve Düşünce Sistemleri – 2 (2024)

Japon Duygu ve Düşünce Sistemlerine Ek Giriş İkigai gibi ünlü Japon duygu ve düşünce sistemlerini bir önceki yazımızda Kaizen, Ikigai, Oubaitori, Hara Hachi Bu, Shikata Ga Nai, Shinrin-Yoku ve Wabi-Sabi başlıkları altında, yaşam kalitesini arttırmak ve kişisel gelişim sağlamak için değerli dersler sunan yedi temel …

Devamını oku

Japon Düşünce ve Duygu Sistemleri (2024)

Giriş Japonya’nın neresi olduğunu bilemeyecek kadar küçükken izlediğimiz filmler ve hikayeler bazen düşündüğümüzden daha derin izler bırakabiliyor. 80’lerde çocuk olan pek çok kişi gibi, ben de The Karate Kid filmiyle Japon kültürüne bir kapı araladım. Filmin kahramanı Daniel-san’ın, bay Miyagi‘nin rehberliğinde Japon savaş sanatları ve …

Devamını oku

Değişimi Kabul Etmek ve Kişisel Gelişim (2024)

Giriş: Uzun süredir kişisel gelişim konusunu es geçtiğimi düşünen dostlarım var. Aslında her yeni günde ses terapileriyle konunun tam ortasındayım. ama yazı yazdım mı.. haklısınız hayır. Blogun genel yapısına uygun olacak şekilde iş ve özel hayatı ele alacağım temel – teknik bir yazıyla konuya tatlı …

Devamını oku

Ekonofizik ve Geleceğin İnşası (2024)

Giriş: Ekonomi ve Fizik Arasındaki Tarihsel İlişki Ekonofizik kavramını 2001 yılında ilk kez duyduğumda kuantum fiziği yoğunlukla önermelerden oluşan henüz sanal bir “görgü” idi, dolayısıyla da klasik fizik kuralları üzerinden tartışılıyordu. Bugün ise gelişmeler o kadar ileri düzeye ulaştı ki, bu yazı için kullandığım başlık …

Devamını oku

Karmaşıklık Kuramı, Dönüştürücü Liderlik ve Dönüşüm (2024)

Giriş Karmaşıklık kuramı bağlamında bilime yaptığı derin katkılarla Nobel Ödülü’ne layık görülen İtalyan fizikçi Giorgio Parisi, 1980 yılında düzensiz karmaşık malzemelerdeki gizli örüntülerle ilgili çığır açan keşiflerini açıkladı. Çalışmaları, karmaşık sistemlerin anlaşılmasını yeniden şekillendirerek, fizik alanının çok ötesine uzanan karmaşık davranışları ortaya çıkardı ve matematik, …

Devamını oku

Girişimci Devlet Anlayışı (2. Bölüm) (2024)

Giriş Yazının ilk bölümüne bu cümlenin üzerine klikleyerek ulaşabilirsiniz Şimdi geldik işin asıl önemli kısmına. Bu makaleyi yazabilmek için ilk makalenin yazılması gerekiyordu. Her başlık farklı onlarca strateji şablonu ile desteklenebilir ama bu bloğun amacı her makalede kitap detayını sunmak değil. Bazen bakın bu da …

Devamını oku

Girişimci Devlet Anlayışı (1. Bölüm) (2024)

“Girişimci” terimi, yalnızca “kâr amacı güden” anlamına gelmez. Bir kamu girişimcisi de , kaynakları düşük verimli ve az getiri sağlayan bir alandan alıp, daha yüksek verimlilik ve daha fazla getiri sağlayan bir alana kaydırır.

Devamını oku

Siyasal Kampanya Ekibi Yönetimi (2024)

GİRİŞ Siyasal kampanya yürütmek adına bir kampanya ekibi kurmak, her siyasi adayın vermesi gereken en kritik kararlardan biridir. Tüm kampanyanın bel kemiğini oluşturan, stratejiyi yönlendiren, iletişimi yöneten ve seçmenlere ulaşma çabalarını yönlendiren bu ekibin önemi abartılamaz. Kapsamlı kampanya planını hazırlayan deneyimli stratejistlerden, adayın mesajının tutarlı …

Devamını oku

Proaktif ve Reaktif Yönetişim Arasında Farklılaşma (2024)

Giriş Bu yazıda sizlerle paylaşmak istediğim genel anlatımlar, aslında eğitimlerimden bir tanesinin içeriğine dokunan bir bölüm. Bu yazının içinde yer alan bilgileri ister devlet personeli olun ister siyasi bir partide olun ya da herhangi bir STK’nın içerisinden iş görüyor olun; gayet rahatlıkla kendinize uyumlayarak kullanabilirsiniz. …

Devamını oku

Anlam Haritaları ve Mitler (2024)

Türk, İskandinav, Zen, Yunan veya Mısır mitolojisinin canlı dünyalarını keşfetmek biraz zaman geçirmek ve farklı anlam haritaları çıkartmak için de harika bir yoldur. Kültürel farklılıklar olmasına rağmen büyüleyici bir ortak konu ortaya çıkar: kahramanın arayışı.

Devamını oku

Dönüşüm Çabaları Neden Başarısız Olur: Zafer Nasıl Kazanılır? (2024)

Malumunuz, günümüzün hızla gelişen kurumsal dünyasında dönüşüm bir öneri değil, hayatta kalmak için bir zorunluluk. Teknolojik gelişmeler benzeri görülmemiş bir hızda gerçekleşiyor ve pazar dinamikleri sürekli değişiyor.

Devamını oku

Yapay Zeka İstatistikleri: Nereye Gidiyoruz? (2023- 2024)

Bu yazıda sunulan yapay zekâ istatistikleri, bu teknolojinin artık ana akım haline geldiğini ve önümüzdeki on yılda daha da yaygınlaşacağını açıkça gösteriyor. Bu durum, siyasal partiler, STK’lar, işletmeler ve bireyler için hem heyecan verici fırsatlar hem de zorluklar sunuyor.

Devamını oku

Yapay Zekâ Ekonomisinde İşsizlik Olmayacak (2024)

Yapay Zekâ Ekonomisinde İşsizlik Olmayacak çünkü Artan istihdam yaratımı ve örneği olmayan ekonomik genişlemeler öncelikle teknolojik gelişmelerle ortaya çıkar.

Devamını oku

Eski Düzen Çöküyor: Dijital Çağda Siyasetin Geleceği Ne Olacak?(2024)

Eski Düzen Çöküyor: Dijital Çağda Siyasetin Geleceği Ne Olacak?: Mesela iyi yazılmış bir “meme”, geniş çapta popüler olma ve küresel eyleme ilham verme potansiyeline sahip.

Devamını oku

“Yeniden Markalaşma ve Değişim” Devrim mi Yenilenme mi? (2024)

Devrim mi Yenilenme mi? Aslında yeniden markalaşma – değişim kamuoyu algısına verilen bir yanıttır. Yeniden markalaşma, (dünyada en azından) müşteri/ seçmen/ takipçi memnuniyetini önemseyen kuruluşlar tarafından çok ciddiye alınır.

Devamını oku

Overton Penceresi ve Mavi Okyanus Stratejisi: Düşünülemeyenler Nasıl Ana Akım Olur? (2024)

Neden Olmasın? Az önce okuduğunuz başlıktaki problemi kendime sık sık sorardım. Hoş metodoloji çalışırken meselenin çözümünün elinizde olduğunu biliyorsunuz fakat hangi metodolojiyi ne zaman ne oranda ya da ne şekilde şartlara uyumlamak adına geliştirmeniz gerektiği (ki bunu ülkemizde yapan yok, yabancı modelleri alıp aynen burada …

Devamını oku

Sezgisel Analiz İlkeleri (Heuristic) ve Kavramın Siyasi Etkileri (2024)

Sezgisel Analiz (Heuristic) Yöntemlerin İlkeleri ve Siyasi Etkileri (2024): Bilişsel sezgisel yöntemler, karar verme, değerlendirme veya keşif yapma sürecini hızlandırmak için kullanılan kısa yollardır.

Devamını oku

2024 Yerel Seçim Sonuçlarının Analizi ve Gelecek

2024 Yerel Seçim Sonuçlarının Değerlendirmesi ve Gelecek: Bu ülkenin dertlerinin çözümü aslında oldukça basittir ve hepsi bilinir ama çözdürülmez. Ama siz gene de merak etmeyin; o kaçınılmaz gün geldiğinde teşhisi koyan tedaviyi de yapacaktır.

Devamını oku

Üç Cisim Problemi: Liu Cixin’in Kitap ve Dizi İncelemesi (2024)

Kitap ve Dizi İncelemesi: Liu Cixin’den Üç Cisim Problemi Serisi: Dizinin yayına gireceğini ilk duyduğumda içimde kuvvetli bir yanlışlama hissi doğdu. Üçleme olarak piyasada olan bu kitap serisinin olduğu gibi televizyona aktarılmasının imkansız olduğuna inanıyordum.

Devamını oku

Hanlon’un Usturası (Zihinsel Model Serisi 9)

HANLON’UN USTURASI: Hiç düşünüyor musunuz hayal kırıklığı ya da şaşkınlık anlarımızda başkalarının eylemlerine ne sıklıkla ya da aceleyle kötü niyet atfediyoruz? Ne sıklıkla bir kaş çatmayı kişisel bir hakaret ya da sert bir tepkiyi kasıtlı bir küçümseme olarak yorumluyoruz?

Devamını oku

Occam’ın Usturası (Zihinsel Model Serisi 8)

Occam’ın Usturası; Felsefi bir ustura olarak tanımlanabilir. Kavramın belirli bir olgu için zorlama açıklamaları elemesini veya “tıraşlamasını” sağlayan temel bir kural geliştirmedir.

Devamını oku

Tersine Çevirme (Stoacı Negatif Görselleştirme)(Zihinsel Model Serisi 7)

Tersine çevirme; Stoacı çerçevede kötülüklerin önceden tasarlanması anlamına gelen “premeditatio malorum” olarak adlandırılmıştır

Devamını oku

Olasılıksal Düşünce (Zihinsel Model Serisi 6)

Olasılıksal düşüncenin ne olduğunu açıklamadan önce, anlatmam gereken bazı “öncül” konular var. Bu noktaların üzerinden geçmeden kavramın ana anlatımına geçmeyi mümkün görmüyorum. Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.

Devamını oku

İkinci Dereceden Düşünme (Zihinsel Model Serisi 5)

Birinci dereceden düşünme, bir iş- özel hayat- siyasi kararının veya politika değişikliğinin amaçlanan ve belki de bariz sonuçlarını dikkate alma sürecidir. İkinci dereceden düşünme ise bu birinci dereceden etkilerin izini sürme ve sonuçlarını çözme sürecidir.

Devamını oku

İlke Odaklı Düşünme (Zihinsel Model Serisi 4)

İlke Odaklı Düşünme: Michael Jordan ve Bulls’un hayatını ve zaferlerini anlatan “Son Dans” belgeselinin sürükleyici yolculuğuna çıkmak, basketbol tarihine sadece bir göz atmaktan daha fazlası olduğunu bana hızla kanıtladı.

Devamını oku

Harita, Alan Değildir (Zihinsel Model Serisi 2)

Bilişsel haritalar veya sınır koşulları gibi kavramların farkında olmayan profesyoneller veya kişisel gelişim uzmanları gibi zihinsel modelleri anlamayan bireyler, kişisel ve profesyonel yaşamlarında istemeden sayısız zorlukla karşılaşıyorlar

Devamını oku

Temel Eleştirel Düşünce Becerileri (Zihinsel Model Serisi 1)

Her gün bizi bombardımana tutan bilgi sağanağı, doğruyu yanlıştan, ilgili olanı ilgisiz olandan ayırt etmek için rafine bir yetenek gerektiriyor.

Devamını oku

Barış Manço:Sembolik Etkileşimcilik Işığında Bir Efsane (2024)

Nereden Başlasam Seçim sürecini ele aldığımız yazı dizisini aslında tamamlamadık. Ama sürekli aynı konu etrafında dönüp durunca benim de enerjim düşüyor. Enerjim düşünce de mutlaka müzik dinlerim. (Benim) Netfilixim aslında Spotify. Netflix üyeliği almıyorum çünkü o zaman müzik dinleyebileceğim sürede dizilere dönerim ki bunu asla …

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (9. Bölüm) 

Seçimle ilgili bilgi manipülasyonunu tespit etmeye, buna karşı koymaya ve buna karşı kalıcı bir direnç oluşturmaya yönelik ortak çabaların yokluğu, hem yerel hem de küresel temelde seçimlerin bütünlüğü için önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (8. Bölüm) 

Risklerin yüksek olduğu ve dinamiklerin sürekli değiştiği siyasi kampanyaların karmaşık dünyasında, bir çabanın başarısı veya başarısızlığı önemli ölçüde kampanya ekibinin bileşimine ve yeteneklerine bağlıdır.

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (7. Bölüm)

Siyasi kampanya süreci yönetilirken, herhangi bir çabanın başarısı doğası gereği onu yöneten ekibin kalibresiyle bağlantılıdır. Bir kampanyanın mimarı için stratejik bir ekip kurma görevi son derece önemli hale gelir ve işe alma yeterliliği bu karmaşık sürecin merkezinde yer alır.

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (6. Bölüm) 

Siyasi kampanyalar alanında, etkili finansman modellerinin tasarlanması zorunlu bir stratejik husustur. Bu husus, adayların ve siyasi kuruluşların seçim çabalarına mali destek sağlamak için kullanabilecekleri bir dizi yaklaşımı kapsar.

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (5. Bölüm)  

Oyları güvence altına almak her seçim kampanyasının birincil hedefidir. İnsanların seçim günü gelip oylarını sizin lehinize kullanmalarını sağlamak seçimleri kazanmanın “görünür dünyada” tek yoludur. Bu ilke zaman zaman ülkemizde de geçerlidir. Tabi biz bunun hep böyle olduğunu varsayacağız ve bu yazıyı o şekilde yazıp, okuyacağız.

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (4. Bölüm) 

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (4. Bölüm): Siyasi kampanya arenası, veri odaklı kampanyanın ortaya çıkmasıyla birlikte önemli bir değişim yaşadı. Verilerin seçim başarısında çok önemli bir rol oynadığı inancı, hem seçkinler hem de taban tarafından benimsenen bir değişimdir.

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (3. Bölüm) 

Siyasi Kampanya Planlama: Siyasi saha kampanyaları, etkili seçmen iknası ve oy toplama stratejileri için kritik bir rol oynamaktadır. Bu stratejiler, kapı kapı dolaşarak yapılan titiz çalışmalardan, toplum içinde “sıcak noktalarda oy toplama” gibi stratejik uygulamalara kadar çeşitli metodolojileri kapsar.

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (2. Bölüm)

Siyasi Kampanya Stratejisinin Bilişsel Süreçlerini Keşfetmek Bu yazı serisinin 2. bölümü ile tekrar beraberiz. İlk yazıya ulaşmak için buraya klikleyebilirsiniz. Siyasi kampanya yürütmenin karmaşık “koreografisi” içinde, bir Zen bahçesinde gözlemlenen huzuru anımsatan sakin ve hesaplı bir rota olmalıdır. Bu da ancak siyasi kampanya stratejinizi geliştirmeden …

Devamını oku

Siyasi Kampanya Planlama ve Uygulama Kılavuzu (1. Bölüm)

Siyasi kampanyalar alanında, başlangıçtan seçim gününe kadar olan süreç, zorluklarla ve başarı şanslarıyla dolu heyecan verici ve maceralı bir yolculuktur.

Devamını oku

Sicim, M ve Birleşik Alan Kuramı: 10+1 Boyutlu Evren Ne Anlama Geliyor?

Sicim, M ve Birleşik Alan Kuramı: 10+1 Boyutlu Evren Ne Anlama Geliyor? Boyut kavramına girerken, öncelikle terimin geleneksel anlamını daha ince ve spekülatif çağrışımlarından ayırmak gerekir. En basit haliyle boyut, başka dünyalara açılan büyülü bir kapı ya da dünya dışı temaslar için kozmik bir köprü değildir. Bunun yerine, ölçüm dokusuna dayanan temelde basit bir kavramdır.

Devamını oku

Kuantum Fiziği ve Frekanslar: Reddedilen Gerçeklik (Kitaptan Çıkartılan bölüm – 2. Kısım)

Sıra geldi kitaptan çıkarttığım; ses frekansları ve ses terapilerinin mantıksal temelini anlattığım 2. bölüme. Bu yazıda matematiksel açıdan evrendeki farklı boyutların açıklandığı bir (kuantum) kuramını ele alacağız.

Devamını oku

Kuantum Fiziği ve Frekanslar: Reddedilen Gerçeklik (Kitaptan Çıkartılan bölüm – 1. Kısım)

Bu yazı, yazmayı bitirdiğim ilk kitabımın içerisinde ( Kuantum temelli bir kitap denebilir) olmasını çok istediğim fakat sonradan ayrı bir bölüm olarak ele almanın daha mantıklı olduğunu düşündüğüm “ara” “teknik” bir bölüm.

Devamını oku

Prof. Dr. Doğan Kökdemir Anısına: Karl Popper’ın Yaşam Felsefesi (2023)

Bu yazıyı değerli büyüğüm ve hocam; 05.12.2023 tarihinde kaybettiğimiz Profesör Doktor Doğan Kökdemir’in aziz hatırası adına yazıyorum. Sevecenliği ve olayları sarkastik şekilde dramatize edişi ile öğrencilerini dersin içine çeken bir eğitmen ve bilim adamıydı. Başımız sağolsun.

Devamını oku

Kişisel Verimlilik İçin 14 Üretkenlik Şablonu (2024 ve Ötesi)

İyi üretkenlik sistemlerini diğerlerinden ayıran şeylerden biri de neyin başarı neyin başarısızlık sayıldığını görmeyi kolaylaştırmalarıdır.

Devamını oku

Üretkenlik – Verimlilik Dengenizi Artıracak 16 Hile (2024)

Giriş Modern yaşamın içinde moda bir sözcük olan “üretkenlik”, kullanım sayısı tamamlanan faaliyetlerin sayısından daha fazla olan “garip” bir terimdir. Çabaları gerçekten önemli olan şeylere yönlendirmek, önemsiz olanın gürültüsü arasında önemli olanı başarmakla ilgilidir. Daha üretken bir yaşam arayışı, zorlu bir yolculuktan ziyade bir dizi …

Devamını oku

Deepfake (Derin Kandırmaca) Nedir? (2024 ve Ötesi)

Deepfake, manipülasyon sanatında bir paradigma değişimi, asırlık resim manipülasyonu uygulamasının yirmi birinci yüzyıldaki uzantısıdır. Deepfakes, Photoshop’tan farklı olarak, yapay zekanın yeteneklerinden, özellikle de derin öğrenme olarak bilinen bir süreçten yararlanıyor.

Devamını oku

Ruhsal Uyum İçin Algısal Kaos Labirentlerinde Gezinmek (2023)

Giriş Bugünkü konumuz biraz soyut bir anlatım içerecek şekilde ele aldığım kaos kavramı. Kaos kavramı Türk kültüründe uzak durulan, istenmeyen bir alanı temsil ediyor. Ben bu isteksizliğin faydasız olduğuna inanıyorum. Kaos, onu nasıl kullandığınıza göre değişik anlamları içerebilen psikolojik süreçlerin tasarımında kullanılabilir. Hatta kullanılmalıdır. Bu …

Devamını oku

Dünya Dışı Yaşam ve Küresel Olasılıklar (2023)

Drake denkleminde özetlenen ilkelere dayanarak, evrende akıllı dünya dışı yaşam formlarının varlığının istatistiksel olarak makul bir olasılık olduğu sonucuna varılabilir. Bununla birlikte, galaksimizin muazzam ölçeği ve gök cisimlerini birbirinden ayıran önemli mesafeler göz önüne alındığında, bu potansiyel varlıklar ile insanlık arasındaki keşif ve iletişimin, koşulların tesadüfi bir şekilde bir araya gelmesini gerektireceğini kabul etmek önemlidir.

Devamını oku

Stratejik Politika ile Büyük Strateji (Kızıl Elma) Arasındaki Fark Nedir? (2023)

Stratejik Politika ile Büyük Strateji (Kızıl Elma) Arasındaki Fark Nedir? Bir orkestra benzetmesinde, büyük strateji şefin tüm performans (politika) için ana planı haline gelir. Önceliklerin belirlenmesini, parçaların sırasının tespit edilmesini ve orkestranın arzu edilen müzikal deneyime ulaşmak için mükemmel bir uyum içinde olmasının sağlanmasını içerir. Tıpkı bir orkestra şefinin büyüleyici bir performans yaratmak için müzikal unsurları önceliklendirmesi gibi, politika yapıcılar da uluslarının dış politika hedeflerini yerine getirmek için eylem ve politikaları önceliklendirir.

Devamını oku

Politikacılar için Kişisel Marka Oluşturma Stratejileri (2023)

Politikacılar, Siyaseti bir meslek olarak edinmeyi düşünürken, açıkça tanımlanmış bir kamu imajının hayati önemini kabul etmek zorunludur. Siyasi markalaşma süreci, bireylerin bir siyasi figüre duydukları güven düzeyini ve temel ilkelerinin tutarlılığını etkileme potansiyeline sahip karmaşık bir girişimdir. Ben de bu tartışma bağlamında, genel kamuoyu ile güçlü bir bağ kurmak amacıyla siyasi bir kimlik oluşturmanın karmaşık prosedürünü ayrıntılı olarak ele alacağım.

Devamını oku

Gezegensel Frekansların Kullanımı Yoluyla Çakraları Canlandırma (2023)

Çakraların karmaşık ve büyüleyici dünyası, fiziksel bedenlerimiz ve bilincimiz arasındaki etkileşimin derinlemesine anlaşılmasını sağlar. Çakralar, varoluşun bedensel ve metafiziksel boyutlarının kesiştiği kanallar olarak işlev görür ve insan organizması içinde yaşamsal enerjinin girişini, asimilasyonunu ve tezahürünü kolaylaştırır. Gezegensel frekanslar bunun için var..

Devamını oku

Horasan’ın Unut(turu)lan Kozmik Frekans Üreticileri: Şan Çanakları (2023)

Kime sorsanız onların Tibet ya da çevre ülkelerde üretildiğini anlatıyor. Ama gerçek öyle mi? Bu yazıya öncelikle bilinen yazının kendi sözleri ile başlayarak ilerleyen noktalarda konunun Horasan bağlantısını kuracağım. O yüzden başlık ile içerik neden farklı diye düşünmeyin.

Devamını oku

Solfej (Solfeggio) Frekanslarının Çakralar Üzerindeki Etkileri (2023)

Sadece müzik değil, belirli frekanslardaki seslerin; çakralar olarak bilinen içsel enerji merkezlerimiz ile uyumlu etkileşimi binlerce yıldır insanlığın ilgisini çekmekte.

Devamını oku

Şirketler, STK’lar ve Siyasi Partiler için Z Kuşağına Ulaşabilmenin 6 (+) Yolu

Şirketler, STK’lar ve Siyasi Partiler için Z Kuşağına Ulaşabilmenin 6 (?) Yolu. Her kuşak birbirinden farklı olsa da oluşum yıllarında benzer küresel koşulları deneyimlemiş bireyler genellikle ortak özellikler sergiler.

Devamını oku

Uluslararası İlişkiler Temel Kaynakları (2023 –  ∞)

Bu makaledeki kaynaklar uluslararası ilişkiler, politika ve liderlik gibi konularda daha az deneyime sahip olanlar için daha erişilebilir olabilir. Ve kabul, bu konulara yeni başlayanlar veya temel bir anlayış geliştirmek isteyenler için oldukça önemli ve oldukça haklısınız.

Devamını oku

Uluslararası İlişkiler Başlangıç Paketi (2023)

Uluslararası İlişkiler (Uİ) okumak, özellikle bu karmaşık alanı yeni keşfetmeye başlayanlar için gerçekten göz korkutucu bir görev olabilir. Ama korkmaya gerek yok. İster siyasetle ilgilenmeye heveslenmiş olun, isterseniz bir CEO ya da STK çalışanı olun; uluslararası ilişkiler alanında, yolculuğunuzu daha yönetilebilir ve zenginleştirici hale getirmek için kullanabileceğiniz çeşitli stratejiler var.

Devamını oku

Hizmetkâr Liderlikte Alçakgönüllülük ve Gurur (2023)

Hizmetkâr liderlik, ekip üyelerinin ihtiyaçlarına odaklanan ve onları tam potansiyellerine ulaşmaları için güçlendiren bir liderlik felsefesidir. Hizmetkâr liderler alçakgönüllülük ve empatiyle liderlik eder ve ekiplerinin ihtiyaçlarını kendilerininkinin önüne koyarlar. Bu tür bir liderlik işbirliği, güven ve saygı kültürünü teşvik eder, bu da sonuçta ekip ve kuruluş için daha fazla başarı sağlar.

Devamını oku

Kızıl Prenses Hipotezi: Biyoloji Biliminin Strateji, Liderlik,  STK ve Siyasal Partilerle İlişkisi (2023)

Biyoloji’nin Strateji, Örgüt Kuramı ve Siyaset Bilimi ile Ne İlişkisi olabilir?

Devamını oku

BRICS VE G20: Türkiye Nerede Duruyor?

G20 hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri içeren 20 büyük ekonominin bir araya geldiği ve küresel ekonomik istikrar ve büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan bir gruptur. Öte yandan, BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın dahil olduğu beş yükselen ekonominin iş birliğini ve küresel işlerde etkiyi artırmayı hedefleyen bir gruplamadır.

Devamını oku

İnsansı Robot Konusu: Sophia , Optimus ve DARPA (2023-2030-2050)

Sophia benzeri insanlara yönelik özelliklere uyum sağlayabilen evrensel bir insansı robotun değerini ve çekiciliğini kolayca anlamak istiyorsanız, bir Netflix dizisi ilginizi çekebilir. “Better Than Us” (isim manidar) dizisinde ana karakter olan Arisa bir insansı robottur.

Devamını oku

Metaverse Geleceği ve Bilişsel Tektonik Kırılım (2023 – 2030)

Metaverse: Bilim kurguda hayal edilen her teknoloji; yeterli zaman verildiğinde, bilim gerçeğine dönüşebilir. Buna defalarca tanık olduk. Bu tip fenomenler, az sayıda vizyonerin ve hikâye anlatıcının geleceği tam anlamıyla hayal etmelerinin yanı sıra, onların gençliklerinde bilim-kurgu eğlencelerinden ilham almalarının bir sonucudur.

Devamını oku

Algoritma ile Liderlik – Kitap Analizi (2023)

Genel Özet Yükseliş ivmesi gösteren bir akademisyen: David De Cremer, kitabında “YZ” (yapay zeka) ve algoritmaların kuruluşlara dahil edilmesinin sonuçları hakkında mantıklı, iyi yapılandırılmış ve adil bir tartışma sunuyor. Kitabın ilk üçte birlik bölümünde, yapay zekanın güçlü ve yakın vadeli bir icra kurulu başkanı adayı …

Devamını oku

İdeolojik Yıkım Nedir? (2023)

GİRİŞ: İdeolojik yıkım, bir toplumun değerlerini, inançlarını ve kurumlarını zayıflatmayı amaçlayan, süreklilik gösteren, tavizsiz ancak ince bir manipülasyon biçimidir. Bir toplumun kutsal değerlerine karşı yürütülen bu sessiz savaş, insanların gerçekliği algılama biçimlerini değiştirmek için medya, eğitim ve siyaset de dahil olmak üzere çeşitli yollarla yürütülür. …

Devamını oku

İş Koçluğunun Yatırım Getirisi (ROI) Üzerine Güncellenmiş İstatistikler (2023)

Yönetici koçluğu, liderlerin karmaşık zorlukları müzakere etmelerine, daha iyi kararlar almalarına ve değişen iş ortamlarına uyum sağlamalarına yardımcı olur.

Devamını oku

Lider Koçluğuna Uzak Duran Yöneticiler İçin 6 Aşamalı Psikanaliz

Lider Koçluğuna Uzak Duran Yöneticiler İçin 6 Aşamalı Psikanaliz

Devamını oku

‘Oppenheimer’ Film Analizi: İddialı ama Derin Kusurlu “Nolan”

Bu yaz sinemaseverleri heyecanlandıran gişe rekorları kıran filmlerden çok azı (aslında sadece bir tanesi) Universal’ın “yönetmeni” Christopher Nolan’ın Oppenheimer biyografisi kadar içgüdüsel ve sürekli bir heyecan yarattı.

Devamını oku

Yaşamın 4 Mevsimi: Bireysel Başarı ve Anlam Arayışı

Çaresiz doğarız. Yürüyemeyiz, konuşamayız, kendimizi besleyemeyiz, kendi duygusal “vergilerimizi” ödeyemeyiz.
Yaşamın 4 Mevsimi: Bireysel Başarı ve Anlam Arayışı

Devamını oku

“SWOT” Analizi Vasıtasıyla ile Siyasal Manzarayı Anlamak ve Tasarlamak

“SWOT” Analizi Vasıtasıyla ile Siyasal Manzarayı Anlamak ve Tasarlamak

Devamını oku

Nihayi Depresyon Makalesi-Bilişsel Yüklerden Nasıl Kurtuluruz?(2023)

Tüm dünyada milyonlarca insan depresyon ruh sağlığı sorunu ile mücadele etmektedir. Kalıcı melankoli, umutsuzluk ve bir zamanlar hoşa giden aktivitelere karşı ilgi veya zevk kaybı ile karakterizedir. Her yaşta görülebilen depresyon, kişinin günlük yaşamını, ilişkilerini ve genel refahını önemli ölçüde etkileyebilir.

Devamını oku

Emeğe Saygı :)