​Gündem

Üç Cisim Problemi: Liu Cixin’in Kitap ve Dizi İncelemesi (2024)

Kitap ve Dizi İncelemesi: Liu Cixin’den Üç Cisim Problemi Serisi: Dizinin yayına gireceğini ilk duyduğumda içimde kuvvetli bir yanlışlama hissi doğdu. Üçleme olarak piyasada olan bu kitap serisinin olduğu gibi televizyona aktarılmasının imkansız olduğuna inanıyordum.

Devamını oku

Barış Manço:Sembolik Etkileşimcilik Işığında Bir Efsane (2024)

Nereden Başlasam Seçim sürecini ele aldığımız yazı dizisini aslında tamamlamadık. Ama sürekli aynı konu etrafında dönüp durunca benim de enerjim düşüyor. Enerjim düşünce de mutlaka müzik dinlerim. (Benim) Netfilixim aslında Spotify. Netflix üyeliği almıyorum çünkü o zaman müzik dinleyebileceğim sürede dizilere dönerim ki bunu asla …

Devamını oku

Sicim, M ve Birleşik Alan Kuramı: 10+1 Boyutlu Evren Ne Anlama Geliyor?

Sicim, M ve Birleşik Alan Kuramı: 10+1 Boyutlu Evren Ne Anlama Geliyor? Boyut kavramına girerken, öncelikle terimin geleneksel anlamını daha ince ve spekülatif çağrışımlarından ayırmak gerekir. En basit haliyle boyut, başka dünyalara açılan büyülü bir kapı ya da dünya dışı temaslar için kozmik bir köprü değildir. Bunun yerine, ölçüm dokusuna dayanan temelde basit bir kavramdır.

Devamını oku

Prof. Dr. Doğan Kökdemir Anısına: Karl Popper’ın Yaşam Felsefesi (2023)

Bu yazıyı değerli büyüğüm ve hocam; 05.12.2023 tarihinde kaybettiğimiz Profesör Doktor Doğan Kökdemir’in aziz hatırası adına yazıyorum. Sevecenliği ve olayları sarkastik şekilde dramatize edişi ile öğrencilerini dersin içine çeken bir eğitmen ve bilim adamıydı. Başımız sağolsun.

Devamını oku

Deepfake (Derin Kandırmaca) Nedir? (2024 ve Ötesi)

Deepfake, manipülasyon sanatında bir paradigma değişimi, asırlık resim manipülasyonu uygulamasının yirmi birinci yüzyıldaki uzantısıdır. Deepfakes, Photoshop’tan farklı olarak, yapay zekanın yeteneklerinden, özellikle de derin öğrenme olarak bilinen bir süreçten yararlanıyor.

Devamını oku

Dünya Dışı Yaşam ve Küresel Olasılıklar (2023)

Drake denkleminde özetlenen ilkelere dayanarak, evrende akıllı dünya dışı yaşam formlarının varlığının istatistiksel olarak makul bir olasılık olduğu sonucuna varılabilir. Bununla birlikte, galaksimizin muazzam ölçeği ve gök cisimlerini birbirinden ayıran önemli mesafeler göz önüne alındığında, bu potansiyel varlıklar ile insanlık arasındaki keşif ve iletişimin, koşulların tesadüfi bir şekilde bir araya gelmesini gerektireceğini kabul etmek önemlidir.

Devamını oku

İnsansı Robot Konusu: Sophia , Optimus ve DARPA (2023-2030-2050)

Sophia benzeri insanlara yönelik özelliklere uyum sağlayabilen evrensel bir insansı robotun değerini ve çekiciliğini kolayca anlamak istiyorsanız, bir Netflix dizisi ilginizi çekebilir. “Better Than Us” (isim manidar) dizisinde ana karakter olan Arisa bir insansı robottur.

Devamını oku

Metaverse Geleceği ve Bilişsel Tektonik Kırılım (2023 – 2030)

Metaverse: Bilim kurguda hayal edilen her teknoloji; yeterli zaman verildiğinde, bilim gerçeğine dönüşebilir. Buna defalarca tanık olduk. Bu tip fenomenler, az sayıda vizyonerin ve hikâye anlatıcının geleceği tam anlamıyla hayal etmelerinin yanı sıra, onların gençliklerinde bilim-kurgu eğlencelerinden ilham almalarının bir sonucudur.

Devamını oku

‘Oppenheimer’ Film Analizi: İddialı ama Derin Kusurlu “Nolan”

Bu yaz sinemaseverleri heyecanlandıran gişe rekorları kıran filmlerden çok azı (aslında sadece bir tanesi) Universal’ın “yönetmeni” Christopher Nolan’ın Oppenheimer biyografisi kadar içgüdüsel ve sürekli bir heyecan yarattı.

Devamını oku

Threads’in Twitter ile İtişmesini Profesyoneller Nasıl Yorumluyor?

Reklam verenler Meta’nın yeni sosyal ağında büyük harcamalar yapmak için şimdiden can atıyor. Meta henüz Threads’te reklam yayınlamaya başlamadı, ancak buna uzun süre direnemeyebilir. Reklam verenler buraya önemli miktarda fon yatırmaya hevesli ve şimdiden bu olasılığa hazırlanıyorlar; hatta gördüğüm kadarıyla pek çoğu bu yılın sonlarına …

Devamını oku

Emeğe Saygı :)