Strateji & Yönetim

Dünya Ekonomik Forumu Gündemi (2025)

Giriş Dünya Ekonomik forumu ile ilgili bu yazıyı daha erken yayınlayacaktım ama ne yazık ki diğer konu başlıklarını daha önemli bulduğum için ancak şimdi yayınlıyorum. Kusura bakmayın. Sonuç kısmına kadar yazacaklarım olayların genel değerlendirmeleri olacak. Sonuç kısmında ise bir analizin bilimsel kurgu içerisinde nasıl değerlendirilebileceğini …

Devamını oku

Siyasette Problem Nasıl Çözülür? (2025)

Giriş Siyasette problem nasıl çözülür? makalesi, (sahada gözlemlediğim) siyasetçilerin problem çözme becerilerindeki eksiklikler ve Türkiye’deki yönetim anlayışının yapısal zafiyetlerine dair bir farkındalık yaratma amacıyla hazırlanmıştır. Gözlemlediğim kadarıyla, Türkiye’de birçok sorun çözülmeden önce bilerek çıkarılmakta ve bu sorunların çözümü genellikle çıkar ilişkileri, rüşvet ya da ihale …

Devamını oku

Teknolojik Materyalizm ve Kuantum Yapay Zeka (1. Bölüm) (2025)

Teknolojik materyalizm gibi bir terim ürettikten sonra, bunu kuantum yapay zeka ile ilişkilendirmeniz, “Bazen bazı yazılar sadece kendiniz içindir” demek istediğiniz anlamına gelebilir. Bu yazı, bir yandan kendime notlar alırken, bir yandan da 2030 yılında tüm dünyayı kökten değiştirmiş olacak gelişmeleri öngörmek, kendi analiz becerilerimi …

Devamını oku

Ekonofizik ve Geleceğin İnşası (2024)

Giriş: Ekonomi ve Fizik Arasındaki Tarihsel İlişki Ekonofizik kavramını 2001 yılında ilk kez duyduğumda kuantum fiziği yoğunlukla önermelerden oluşan henüz sanal bir “görgü” idi, dolayısıyla da klasik fizik kuralları üzerinden tartışılıyordu. Bugün ise gelişmeler o kadar ileri düzeye ulaştı ki, bu yazı için kullandığım başlık …

Devamını oku

Karmaşıklık Kuramı, Dönüştürücü Liderlik ve Dönüşüm (2024)

Giriş Karmaşıklık kuramı bağlamında bilime yaptığı derin katkılarla Nobel Ödülü’ne layık görülen İtalyan fizikçi Giorgio Parisi, 1980 yılında düzensiz karmaşık malzemelerdeki gizli örüntülerle ilgili çığır açan keşiflerini açıkladı. Çalışmaları, karmaşık sistemlerin anlaşılmasını yeniden şekillendirerek, fizik alanının çok ötesine uzanan karmaşık davranışları ortaya çıkardı ve matematik, …

Devamını oku

Proaktif ve Reaktif Yönetişim Arasında Farklılaşma (2024)

Giriş Bu yazıda sizlerle paylaşmak istediğim genel anlatımlar, aslında eğitimlerimden bir tanesinin içeriğine dokunan bir bölüm. Bu yazının içinde yer alan bilgileri ister devlet personeli olun ister siyasi bir partide olun ya da herhangi bir STK’nın içerisinden iş görüyor olun; gayet rahatlıkla kendinize uyumlayarak kullanabilirsiniz. …

Devamını oku

Dönüşüm Çabaları Neden Başarısız Olur: Zafer Nasıl Kazanılır? (2024)

Malumunuz, günümüzün hızla gelişen kurumsal dünyasında dönüşüm bir öneri değil, hayatta kalmak için bir zorunluluk. Teknolojik gelişmeler benzeri görülmemiş bir hızda gerçekleşiyor ve pazar dinamikleri sürekli değişiyor.

Devamını oku

“Yeniden Markalaşma ve Değişim” Devrim mi Yenilenme mi? (2024)

Devrim mi Yenilenme mi? Aslında yeniden markalaşma – değişim kamuoyu algısına verilen bir yanıttır. Yeniden markalaşma, (dünyada en azından) müşteri/ seçmen/ takipçi memnuniyetini önemseyen kuruluşlar tarafından çok ciddiye alınır.

Devamını oku

Overton Penceresi ve Mavi Okyanus Stratejisi: Düşünülemeyenler Nasıl Ana Akım Olur? (2024)

Neden Olmasın? Az önce okuduğunuz başlıktaki problemi kendime sık sık sorardım. Hoş metodoloji çalışırken meselenin çözümünün elinizde olduğunu biliyorsunuz fakat hangi metodolojiyi ne zaman ne oranda ya da ne şekilde şartlara uyumlamak adına geliştirmeniz gerektiği (ki bunu ülkemizde yapan yok, yabancı modelleri alıp aynen burada …

Devamını oku

Sezgisel Analiz İlkeleri (Heuristic) ve Kavramın Siyasi Etkileri (2024)

Sezgisel Analiz (Heuristic) Yöntemlerin İlkeleri ve Siyasi Etkileri (2024): Bilişsel sezgisel yöntemler, karar verme, değerlendirme veya keşif yapma sürecini hızlandırmak için kullanılan kısa yollardır.

Devamını oku

Emeğe Saygı :)