Strateji & Yönetim
Photo of author

Yönetim Danışmanlığı Ve Strateji Danışmanlığı Arasındaki Farklar Nelerdir? (2023)

Giriş: Uzun bir soruya, kısa cevaplar.

Yönetim danışmanlığı ve strateji danışmanlığı kulağa benzer terimler gibi gelse de, ikisi arasında net bir ayrım vardır. En büyük fark, strateji danışmanlığının yönetici düzeyinde, genellikle CEO’larla, siyasi parti liderleriyle veya bir yönetim kuruluyla yapılmasıdır. Burada amaç, şirket için benimsenebilecek uzun vadeli stratejiler belirlemektir.

Yönetim danışmanlığı ile strateji danışmanlığı arasındaki bir diğer fark ise her birinin farklı iş durumlarına uygun olmasıdır. Yönetim danışmanlığı daha çok, ele almak için tasarlandıkları sorunlara daha hızlı çözümler getiren tekrarlanabilir yöntemler yaratmaya yöneliktir. Ayrıca herhangi bir kuruluşta önemli ölçekte işlevsel mükemmellik sağlar.

Buna karşılık, strateji danışmanlığı bir bireyin farklı sektörlerde çalışmasına olanak sağlar. Bir danışman planının maliyetlerin nasıl düşürüleceğini, yeni bir ürünün nasıl tanıtılacağını vb. göstermesi birkaç ay sürer. Daha basit bir ifadeyle, strateji danışmanlığı daha yoğun şekilde problem çözücü bir yaklaşıma sahiptir. Doğrudan bireysel müşterilerin ihtiyaçlarına yönelir ve amaç onları tatmin etmektir.

Yönetim danışmanlığı ile strateji danışmanlığının bir diğer kritik yönü de büyük şirketlerin ve kurumların belirli bir alandaki politikalara odaklanan strateji danışmanlarını işe almasıdır. Yönetim danışmanları genellikle çeşitli büyüklükteki şirketler tarafından işe alınır ve bilgilerini çok sayıda alana uygulayabilirler.

Yönetim Danışmanlığı Ve Strateji Danışmanlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şirketler Neden Danışmanlık Firmaları ya da Uzmanları ile Çalışır?

Şirketler danışmanlık firmalarını aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle işe alırlar:

  • Uzmanlık: Danışmanlar, şirket içinde mevcut olmayabilecek özel bilgi ve becerileri getirirler. İş stratejisinden teknik çözümlere kadar bir dizi konuda uzman tavsiyesi sağlayabilirler.
  • Nesnellik: Danışmanlar genellikle bir şirketin zorlukları ve fırsatları konusunda tarafsız bir bakış açısı sunabilirler. Şirket içi personelin ulaşması zor olabilecek bir dış bakış açısı sağlayabilirler.
  • Verimlilik: Danışmanlar genellikle projeleri veya görevleri şirket içi personelden daha verimli bir şekilde tamamlayabilirler. Tipik olarak son derece odaklanmışlardır ve hızlı ve etkili bir şekilde çalışabilirler.
  • Esneklik: Danışmanlar belirli projeler veya zaman dilimleri için getirilebilir, bu da şirketlerin, STK’ların ve siyasi partilerin tam zamanlı personel istihdam etme yükü olmadan gerektiğinde hızlı bir şekilde ölçek büyütüp küçültmelerine olanak tanır.
  • Maliyet tasarrufu: Danışmanları işe almak, benzer uzmanlığa sahip tam zamanlı personeli işe almaktan genellikle daha uygun maliyetli olabilir. Ayrıca, danışmanlar şirket içindeki maliyet tasarrufu fırsatlarının belirlenmesine yardımcı olabilir.

Genel olarak, kuruluşlar danışmanlara kurum içi becerileri veya kapasiteleri ile gerçekleştiremeyecekleri benzersiz projeler sunmaları için ödeme yaparlar. Bu projeler genellikle teknoloji uygulaması, örgütsel yeniden yapılandırma, dijital dönüşüm vb. gibi organizasyondaki değişikliklere odaklanır. Danışmanlarla çalışmak, hedeflerine ulaşmak için uzmanlaşmış bilgiye ve verimli, esnek kaynaklara erişmelerine yardımcı olur.


Strateji ve Yönetim Danışmanlığı Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Yönetim Danışmanlığı:

İlk olarak, yönetim danışmanlığı operasyonel danışmanlık olarak da bilinir. Yönetim danışmanlığı bir kuruluşun işlevlerini iyileştirmeyi amaçlar. İşi daha etkili hale getirmek için kısa ve orta vadede sonuçlar getirmeye odaklanır. Bu genellikle daha düşük maliyetlere yol açar ve bir müşterinin işinin aşağıdaki alanlarıyla bağlantılıdır:

– Finans

– İnsan Kaynakları

– Risk Yönetimi

Tipik yönetim ve strateji danışmanlığı yaklaşımı şunları içerir:

– Planlama

– Organizasyon

– Personel alımı

– Kontrol

Tüm bunlar bir kuruluşun başarma hedefine göre yapılır. Birçok danışmanlık firması bunu ele aldığından, yönetim danışmanlığının en büyük amacının bir firmanın performansını ve verimliliğini artırmak olduğunu özetleyebiliriz.

Yönetim Danışmanlığı Ve Strateji Danışmanlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yönetim Danışmanlığına Kim İhtiyaç Duyar?

– Yönetim danışmanları sorunları takip etmek için işe alınabilir. Çoğu zaman çalışanlar kuruluş içindeki bir sorunu fark edemeyecek kadar yakın olabilirler. İşte tam bu anda bir danışman devreye girebilir ve neler olup bittiğinin temeline inebilir.

– Bir danışman ekstra bir personel olabilir. Danışmanları işe alırken bir işletme tarafından çok para tasarruf edilebilir. Bu, belirli bir görevi yerine getirmek için tam zamanlı çalışanlara ihtiyacınız yoksa, danışmanları işe almanın daha akıllıca olabileceği anlamına gelir. Bir danışmanı işe almanın bir diğer avantajı da bir kuruluşun işe almaya karar verdikleri danışmana sosyal yardım ödemeleri gerekmediğinden ekstra para tasarrufu yapabilmesidir.

– Bir danışman değişimin kıvılcımı olabilir. İnsanlar değişikliklerden hoşlanmazlar, ancak bazılarına ihtiyaç vardır. Uygulanması gereken değişiklikler üzerinde düşünmesi için bir danışman getirilebilir.


Yönetim Danışmanlığı için Hangi Beceriler Gereklidir?

Her sektörde rekabet vardır ve bu durum danışmanlar için de geçerlidir. Bu alanda yardımcı olan ortak derecelerden bazıları İşletme veya Yönetim alanındaki herhangi bir Yüksek Lisans derecesidir. Bu ikisi yönetim danışmanlığında en çok tercih edilenlerdir.

Tipik olarak hem yönetim danışmanlığı hem de strateji danışmanlığı finans, risk yönetimi ve insan kaynakları gibi becerileri ve hatta çok daha fazlasını da içerir (ve içermelidir fakat bu nokta başka makalelerde ele alacağımız konulardan bir tanesidir). Bu kişilerin ekstra becerileri de oldukça kritik öneme sahiptir. Bunun nedeni, bir danışmanın sahip olduğu her görevin, bundan sorumlu olan insanları veya sistemleri içermesidir. İletişim çok önemlidir ve müşterinin yöneticileri veya çalışanlarıyla konuşmak ana odağınızın bir parçası olacaktır. Haksız ya da adaletsiz olmak istemezsiniz.


Yönetim Danışmanlığında Tipik Projeler Nelerdir?

Yönetim danışmanları bir kuruluşta değişimi uygulamaya odaklanır ve bu mevcut operasyonları iyileştirmek veya stratejik değişimi uygulamak olabilir (genellikle öncesinde bir strateji vardır).

Tipik bir yönetim danışmanlığı projesi aşağıdaki adımları içerir:

  1. Problemin anlaşılması
  2. Teslim edilebilirlik anlaşması (ne teslim edilecek)
  3. Proje planı (kilometre taşları ne zaman teslim edilecek)
  4. Keşif (olası çözümler nelerdir)
  5. Çözüm tasarımı (bütçe ve müşterinin durumuna göre sorunun nasıl çözüleceği)
  6. Uygulama planı (kararlaştırılan değişikliği gerçekleştirmek için gereken temel görevler nelerdir)
  7. Uygulama (çözümün teslimi)

1-6 arasındaki adımlar hem strateji hem de yönetim danışmanları tarafından gerçekleştirilebilir. Ancak, yönetim danışmanının uzmanlığı genellikle 7. adımda ana hatlarıyla belirtildiği gibi uygulama alanında yatmaktadır.


Bir yönetim danışmanının dahil olabileceği bazı proje örnekleri şunlardır:

– Teknoloji dönüşümü (tüm donanım, yazılım, veri depolama, dahili/harici ağlar ve bilgi sistemleri dahil olmak üzere bir kuruluşun teknoloji sistemlerinin değiştirilmesi)

– İnsan ve kültür değişimi (çalışanlar için yeni ve daha motive edici bir ortam yaratılması, işe alım süreçlerinin ve değerlendirme sistemlerinin iyileştirilmesi)

– Dijital uygulama (dijital teknolojiyi uygulayarak iş operasyonlarının dijitalleştirilmesi)

– Bulut geçişi (bir şirkete ait tüm belge ve verilerin sahadaki konumlardan dijital bir bulut alanına taşınması)

– Program yönetimi (günlük operasyonların denetlenmesi)

– Örgütsel yeniden yapılandırma (daha verimli iletişim ve etkili liderlik ve delegasyon için hiyerarşi ve emir komuta zincirinin yeniden düzenlenmesi)

– Siber güvenlik uygulaması (şirket genelinde güvenlik duvarlarının ve çevrimiçi güvenlik sistemlerinin iyileştirilmesi)

Yönetim danışmanları çeşitli iş alanlarında uzmanlaşabilir ve böylece kendi çalışma alanları hakkında derin bir anlayışa sahip olabilirler. Örneğin, IBM’deki danışmanlar bulut çözümleri konusunda uzmanlaşmıştır ve Accenture ve ‘Dört Büyükler’ gibi danışmanlar risk, vergi, insan ve teknoloji alanlarında danışmanlık hizmetleri sunmaktadır ve her bir uygulama alanı yalnızca kendi alanlarındaki projeleri teslim etmektedir.

Genel olarak, strateji danışmanlığında olduğu gibi niceliksel ve problem çözme becerileri gereklidir. Bununla birlikte, yönetim danışmanları için mükemmel iletişim ve kişilerarası beceriler daha da önemlidir, çünkü genellikle süreç değişikliği gibi zor konularda müşterinin çalışanlarıyla yan yana çalışırlar.


Yönetim Danışmanlığı Hangi Sorulara Cevap Verir?

Yönetim danışmanlığı, bir kuruluşun gerçekleştirdiği çeşitli işlevlere odaklanır. Genellikle danışmanların sorduğu soru, sistemlerin etkin bir şekilde çalışıp çalışmadığıdır. Bir sonraki adım, verimliliğin mümkün olan en kısa sürede nasıl artırılacağını bulmaktır.

Çoğu zaman çözüm, maliyetleri düşürmekle ilgilidir. Ama gerçek hayat şartlarında tartılamaz maliyetlerin bulunduğu da unutulmamalıdır. Danışmanlar, bir kuruluşun işinde kalması ya da stratejik bir çıkış yapması arasındaki farkı tespit edebilirler.

Yönetim Danışmanlığı Ve Strateji Danışmanlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

STRATEJİ DANIŞMANLIĞI

Yönetim danışmanlığı ve strateji danışmanlığı arasındaki karşılaştırmamıza devam etmek için, şimdi strateji danışmanlığı ile ilgili daha fazla ayrıntı inceleyeceğiz.

Strateji danışmanları hangi noktalara odaklanırlar?

Stratejiyle ilgilenen danışmanlar, bir kuruluşun geleceğine geniş bir düzeyde odaklanma eğilimindedir. Akıllı değişiklikler yaparak kuruluşun yapısına veya operasyonlarına ne gibi etkiler getirebileceğini düşünürler. Buradaki nihai amaç müşterinin gelirini artırmaktır. Eğer hizmet alan kurum bin STK ya da siyasi parti ise hedef toplum tabanında önemli bir demografik alana ulaşma olabilir.

Strateji danışmanlığı, yönetim danışmanlığının bir parçasıdır. Çoğu zaman angajmanın yürütülmesine ilişkin yeni taktikler getiren stratejiler oluşturarak mükemmel sonuçlar sunarlar. Bir şirketin kendi sektöründe ne durumda olduğunu ve rekabette avantaj elde etmek için iç “kapı koruyucu” güçlerinin nasıl elde edilebileceğini ifade eder.


Strateji danışmanlığı hangi başlıklarda çözümler üretir?

Strateji yönetimi danışmanlığı, herhangi bir planı olmadan faaliyet gösteren girişimciler için mükemmeldir. Birçok girişimci içinde bulundukları sektöre bakar, şirketlerinin performansını karşılaştırır ve kendileri için en iyi olana göre karar verir. Şirketler bu şekilde hayatta kalabilir, ancak birçoğu da iflas edebilir.

Bir stratejik yönetim danışmanı şu konularda yardımcı olabilir:

  1. Bir şirket yeni bir ürün piyasaya sürmek istediğinde, rakipleri daha iyi bir alternatif sunabilecek mi? Bu nasıl önlenebilir?
  2. Önümüzdeki yıllarda pazar paylarını artırmak istiyorlar mı? Yoksa sahip olduklarını korumaya mı daha çok odaklanıyorlar?
  3. Bir şirket kendi sektöründeki yerleşik şirketlerle iş birliği yapmak istiyor mu? Bunu yapmanın en iyi yolu nedir?
  4. Sektörlerindeki gelecekteki gelişmeleri kontrol etmeleri ne kadar önemli? Gelecekteki trendlere uygun bir ürünü nasıl pazarlarlar?
Yönetim Danışmanlığı Ve Strateji Danışmanlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Strateji Danışmanlığında Hangi Beceriler Gereklidir?

Yönetim danışmanlığı ile strateji danışmanlığını karşılaştıracak olursak, bilişsel temelde strateji danışmanlığının daha zor olduğu açıktır. Strateji danışmanlığı, derin bir analitik beceri setinin yanı sıra bir iş vakası oluşturmak için güçlü problem çözme becerilerinin uygulanmasını gerektirir. Bunun da ötesinde, odak noktasına bağlı olarak “özgün” sektör bilgisi talep edilecektir. Aşağıda listelediğim beceriler daha geneldir ancak yine de strateji danışmanlığı alanında bir kariyere başlamak için gereklidir.

– Analitik beceriler: Nerede sorun olduğunu görmek için veri toplayın ve inceleyin, ardından bunların nasıl uygulanacağına dair gerekli bilgilerle birlikte çözümler üretin.

– İnsan becerileri: Bir danışman olarak, şu anda karşı karşıya oldukları sorunları anlamak için yönetimle ilgilenmek için çok zaman harcanacaktır.

– Zaman yönetimi: Strateji danışmanları sıkı teslim süreleri içinde çalışırlar ve bu sürelere uyulduğundan emin olmak önemlidir.

– Esneklik: Bir uzmanın bile hala öğrenecek çok şeyi vardır. Yeni ve değişen trendleri ve bilgileri araştırabilmek faydalıdır.

Genellikle bir strateji danışmanı kurumun tipi her ne olursa olsun, genellikle en üst düzey yönetici için çalışacaktır. Bir kuruluşun başa çıkması gereken en önemli sorunlarla yüzleşerek çalışırlar. Getirdikleri sonuçların kısa sürede (genellikle 3-12 ay) yapılması ve önemli bir etkiye sahip olması gerekir. Bu, bir şirketin geleceğinde önemli bir rol oynadıkları anlamına gelir.


Strateji Danışmanlığında Tipik Projeler Nelerdir?

Her danışmanlık projesinin başlangıcında strateji aşaması yer alır. Bu, hissedarlar ve iş büyümesi (genellikle kâr marjı veya gelirler ya da sosyal tabanda genişleme) için değeri en üst düzeye çıkarmak amacıyla en yüksek değere sahip stratejik projeyi araştırmak ve önceliklendirmek için “C-suite” dediğimiz yöneticilerle birlikte çalışmaktır.

Kurumun tipi her ne olursa olsun, liderin – üst düzey yönetimin strateji danışmanlarını işe aldığı en yaygın nokta, yeni bir liderin atandığı zamandır. Örnek vermek gelir ise Lider (Ya da adayı), önümüzdeki 5 yıl içinde gelirleri %20 artırmak gibi bir iş hedefine ulaşmak için görev süresi boyunca, genellikle 5 yıllık bir zaman çizelgesi olmak üzere stratejik bir vizyon belirlemek isteyecektir. Strateji danışmanları daha sonra rakipler, piyasa koşulları vb. temelinde bu hedeflere ulaşmanın en iyi yoluna karar vermek için yöneticiyle birlikte çalışacaktır. Stratejik yön belirlendikten sonra stratejiyi uygulamak işletmeye ve potansiyel olarak yönetim danışmanlarına düşecektir.

Strateji danışmanlığı projeleri uygulama aşamasından çok daha kısa sürelerde operasyonu yönetir ya da kontrol eder. Kastedilen süre genellikle 4-8 hafta sürer. Bu da genellikle hızlı tempolu ve yoğun araştırma temelli oldukları anlamına gelir.

Strateji danışmanlığı, problem çözme ve aritmetik için güçlü bir yeteneğin yanı sıra ezber bozan düşünme ve yüksek uyum yeteneği gerektirir. Mükemmel insan becerileri, zaman yönetimi ve organizasyon da en iyi strateji danışmanlarının sahip olması gereken becerilerdir, böylece sağlam kararlar almak için ihtiyaç duydukları bilgileri elde etmek üzere bir işletme içindeki birden fazla paydaşla hızlı bir şekilde iletişim kurabilirler.

Strateji danışmanlığının nihai hedefi, müşterilere daha fazla pazar payı ve sektörlerinde rekabet avantajı elde etmeleri için net bir yol sunmaktır.

Bir strateji danışmanının dahil olabileceği bazı proje örnekleri şunlardır:

  1. Örgütsel tasarım (iletişim hatlarını iyileştirmek için tüm roller, hat yöneticileri ve direktörler dahil olmak üzere organizasyon için yeni / daha iyi bir yapı oluşturmak)
  2. Maliyet azaltma (bir ürün için hammadde veya üretim maliyetlerini düşürme)
  3. Yeni teknoloji pazar taraması (yeni teknoloji ve rakipleri araştırmak için pazar analizi ve taktikleri)
  4. Yeni iş modeli tasarımı (mevcut modeli yenilemek ve işi yeniden yapılandırmak için yenilikçi ve benzersiz stratejiler)
  5. Fiyatlandırma stratejisi (pazara uygun rekabetçi fiyatlandırma planları ve modelleri oluşturmak için çalışmak)
  6. Pazara giriş (yeni bir ürün veya hizmetle yeni bir pazara başarılı bir şekilde girmek)
  7. Büyüme stratejisi (birleşme ve satın almalar dahil olmak üzere iş geliştirme stratejilerini formüle etmek için trend analizi ve tahmin)

McKinsey, Boston Consulting Group (BCG) ve Bain & Company, danışmanlık sektörünün ‘Üç Büyükleri’ olarak bilinir ve genellikle ‘MBB’ olarak özetlenir. Bunlar dünyanın en rekabetçi ve köklü strateji danışmanlık firmalarıdır. Bu en iyi danışmanlık firmalarına aynı iş için rekabet eden çok sayıda başka strateji firması da eşlik etmektedir. Roland Berger, Strategy& ve Oliver Wyman bunlardan bazılarıdır.


Strateji Danışmanlığı Hangi Sorulara Cevap Verir?

  • Şirketin uzun vadeli vizyonu nedir?
  • Ve işletmenin portföyü ne olmalıdır?
  • Neden bu pazara girmeliyiz?
  • SUV bölümünden değer elde etmenin en iyi yolu nedir?
Yönetim Danışmanlığı Ve Strateji Danışmanlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Strateji ve Yönetim Danışmanlığında Çalışma Saatleri Nasıl Farklılaşıyor?

Çoğu kurumsal kariyer yolunda olduğu gibi, danışmanlıktaki çalışma saatleri de uzun olmasıyla ünlüdür. Devam eden projenin niteliğine bağlı olarak günde 8-16 saat arasında değişebilir.

Strateji danışmanları, yukarıda belirtilenler gibi iş sorunlarını çözmek için gereken uzmanlığı ve kaynakları sağlamayı amaçlar. Bu projelerin doğası, katı son teslim tarihleri nedeniyle genellikle kısa olabilir, ancak yüksek yoğunlukta olabilir, bu nedenle proje süresince daha uzun çalışma saatleri ile sonuçlanabilir.

Buna karşılık, yönetim danışmanları genellikle bir müşteri kuruluş için yeni stratejilerin uygulanmasını içeren daha uzun vadeli projeler için istihdam edilir ve danışmanlar çözüm uygulaması sırasında sorunsuz bir geçiş dönemi sağlamak için müşterileriyle yakın bir şekilde çalıştıklarından 6 aydan bir yıla kadar da sürebilir. Azalan zaman baskısı nedeniyle, yönetim danışmanları, uygulama son tarihleri yaklaştıkça uzun saatler süren projelerde standart 8 saatlik iş günü (sabah 9’dan akşam 5’e kadar) çalışma eğiliminde olabilirler.

Ancak hem strateji hem de yönetim danışmanlığının çalışma saatlerinin değişken olduğunu ve müşterinin projesinin niteliğine ve karmaşıklığına bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle bu süreler ortalama bir tahmin verebilirken kesin bir cevap değildir. Ayrıca, konum, müşteri talepleri, seyahat gereksinimleri ve firma beklentileri gibi birçok başka faktör de danışmanlıktaki çalışma saatlerini etkileyebilir.

Yönetim Danışmanlığı Ve Strateji Danışmanlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yönetim danışmanlığı ve strateji danışmanlığı üzerine son düşünceler

Sonuç olarak, yönetim danışmanlığı ve strateji danışmanlığına ilişkin özellikler bunlardır. Umarım bu makale, aklınıza takılan bazı soruların yanıtlanmasına yardımcı olmuş ve bir işletmenin hedeflerine bağlı olarak doğru seçimi yapmanıza yardımcı olmuştur. Unutmayalım ki burada kısaca bahsettiğim başlıklar sektörden sektöre tüm başlıkların detaylarını değiştirebilir. Mesela klasik bir ticari işletmenin stratejik yönetimi ile Siyasal partinin yönetim süreçleri ve strateji tasarımı hızla farklılaşacaktır.


Süreli Kurumsal Eğitimler ve Koçluklar
Psytify!

Yorum yapın

Emeğe Saygı :)