​Siyaset Bilimi

Türk Siyasetinde Liderlik Krizi (2025)

Giriş Türk siyasetinde liderlik, çoğu zaman sabit ve evrensel olarak tanımlanmış özelliklerin bir toplamı gibi algılanmıştır. Siyasal bilimlerde, yönetim kuramlarında ve hatta kamu bürokrasisinde bile liderlik olgusuna yaklaşım büyük oranda kural koyucu kalıplar üzerinden yürütülür. Bu kalıpların çoğu, lideri karar verici, yön gösterici ve kurucu …

Devamını oku

Aile, Göç ve Kültür Arasında Asimetrik Savaş (2025)

Giriş Aile, Göç ve Kültür Arasında Asimetrik Savaş başlığı altında, bugün Türk çekirdek ailesi, yalnızca aile içi bağlılık ağlarını temsil eden basit bir toplumsal birim değil; aynı zamanda kültürün devamlılığını sağlayan temel yapıtaşı işlevi görüyor. Bu yapının hedef alındığı gayri nizami harp, klasik harp terminolojisinin …

Devamını oku

2025: Türk Siyasetini Değiştirecek 5 Model

Giriş 2025: Türk Siyasetini Değiştirecek 5 model yazımıza başlamadan önce; “Meritokrasi” serisine gösterdiğiniz ilgi için gerçekten teşekkür ederim. Bu makale de o yazının devamıdır ve mutlaka yazılmalıydı. Ardından bu yazının sonuç bölümü için özel bir not düşmek istiyorum. Orada söylenen her şey tam da bu …

Devamını oku

Karaktersel Fikir Üretimi ile Siyasi Seçmen Analizi (2025)

Giriş “Karaktersel Fikir Üretimi” üzerine birazdan anlatacaklarım, normal şartlar altında meritokrasinin sağlıklı bir şekilde işlediği bir ülkede, siyasi partilerin en etkili ve doğru biçimde saha çalışmasını düzenleyebilecek bir yönetim sürecidir. Ancak Türkiye, plütokrasiyle yönetilen bir ülke olduğu için bu yapının verimliliği (şu anda uygulanırsa) doğal …

Devamını oku

Meritokrasi 2.0 – 3 (2025)

Giriş Meritokrasi ile ilgili bu yazının ikinci bölümüne şu anda okuduğunuz cümleye klikleyerek ulaşabilirsiniz. İlk bölümün linki ise makalenin sonunda ayrıca bulunmaktadır. O yazıda “plütokrasi” ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Türkiye’de yapısal engeller ve çözüm önerilerini ele aldığım bu yazı; aslında daha önce yazdığım …

Devamını oku

Meritokrasi 2.0 – 2 (2025)

Giriş Meritokrasi.. herkesin hakkında bir fikre sahip olduğu o sihirli kelime. Daha önce temel terimlerini anlattığım konunun ikinci bölümünü yazmak için sonunda zaman ayırabildim. Bu yazıyı okumadan önce konunun temelini ele aldığım ilk bölümü okursanız, çok daha kapsamlı bir bakış açısı kazanabilirsiniz. İşte o yazıya …

Devamını oku

Trump mı Zelenski mi? (2025)

Giriş: Terminal Sürecin Tasarımı Trump mı? Zelenski mi? diye bir soruyu 28 şubattan önce sorsam sanırım kimse ne kastedildiğini anlamazdı. Bu yazıda canlı yayında gerçekleşen skandalı; olayların gerçekleşmesi esnasındaki psikolojimi, düşüncelerimi ve analizlerimi referans aldım. Hem hatırladıklarım, hem öğrendiklerim hem de bulguladığım başlıkları sizinle paylaşmak …

Devamını oku

Biyolojik Savaş ve Sessiz İstila (2025)

Giriş Biyolojik Savaşların detayları; insanlık tarihi üzerinden bir yandan uygarlığın gelişimini anlatırken, diğer yandan da insanın kendine zarar verme kapasitesinin nasıl evrimleştiğini sergiler. Bireyler ve toplumlar, üstünlük sağlamak için günün teknolojik imkanlarını her zaman en etkili şekilde kullandılar. Dünya, eski çağlardan beri savaşlara ve meydan …

Devamını oku

Uzay Jeopolitiği ve Türkiye (2025)

Giriş Uzay Jeopolitiği ve Türkiye gibi ciddi bir konuda yazı yazacaksanız, Başkan Ronald Reagan’ın 1983 yılında duyurduğu Stratejik Savunma Girişimi (SDI) hakkında özel bir ilginizin olması gerekir. Çocukluğumun bu çok önemli olayında, halk arasında bilinen adıyla “Yıldız Savaşları” projesi (SDI), Soğuk Savaş’ın en kritik hamlelerinden …

Devamını oku

Dünya Ekonomik Forumu Gündemi (2025)

Giriş Dünya Ekonomik forumu ile ilgili bu yazıyı daha erken yayınlayacaktım ama ne yazık ki diğer konu başlıklarını daha önemli bulduğum için ancak şimdi yayınlıyorum. Kusura bakmayın. Sonuç kısmına kadar yazacaklarım olayların genel değerlendirmeleri olacak. Sonuç kısmında ise bir analizin bilimsel kurgu içerisinde nasıl değerlendirilebileceğini …

Devamını oku

Emeğe Saygı :)